Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αλωνίζουν οι «κουτσαβάκηδες» της Χρυσής Αυγής

Αλωνίζουν οι «κουτσαβάκηδες» της Χρυσής Αυγής


ΧΑΝΙΑ ΜΠΑΡΑΖ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ
Σειρά από ρατσιστικές επιθέσεις πληγώνει την όμορφη πόλη της Κρήτης τον τελευταίο μήνα. Με μια αποστολή στα Χανιά, η «Εφ.Συν.» κάνει επιτόπια έρευνα και τις καταγράφει. 


 

«Θέλω μόνο να είμαι ασφαλής και να έχω δουλειά. Θέλω μόνο να ζήσω», μας λέει ο Αλί και ξεσπά σε λυγμούς. Είναι 30 ετών. Κατάγεται από το Μαρόκο. Σπούδασε πληροφορική κι έπειτα αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Να μεταναστεύσει σε έναν τόπο δημοκρατικότερο, που θα μπορεί να του προσφέρει την ποιότητα ζωής που δεν είχε. Ζει στα Χανιά δύο χρόνια κι εφτά μήνες. Εργάζεται σ’ ένα εστιατόριο. «Την αγαπώ αυτή την πόλη, αλλά κάποτε ήταν πιο ασφαλής. Φέτος δεν νιώθω ασφαλής και δεν καταλαβαίνω γιατί. Αυτό τον χρόνο έχω δεχτεί τρεις επιθέσεις», λέει στην «Εφ.Συν.». 

Η τελευταία επίθεση ήταν στις 13 Απριλίου. Η ώρα 4 μετά τα μεσάνυχτα, στο κέντρο της πόλης. Επέστρεφε από τη δουλειά. Τρεις άντρες με ξυρισμένα κεφάλια τον ακολούθησαν και άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο και στο κεφάλι. «Προσπάθησα να προστατέψω το κεφάλι μου με τα χέρια και εκείνοι συνέχισαν να με χτυπούν. Κάποια στιγμή άρχισα να αιμορραγώ στο πίσω μέρος του κεφαλιού, πίσω από το αυτί. Προσπάθησα να τους μιλήσω. Τους ρώτησα γιατί με χτυπούν. Η απάντησή τους ήταν ότι θα χτυπάμε κάθε ξένο που θα πετυχαίνουμε στην πόλη». Η επίθεση έχει αφήσει τα σημάδια της στο κεφάλι και στο χέρι του Αλί, αλλά κυρίως στην ψυχή του.
Το τελευταίο κύμα του μίσους ξεκίνησε με έναν άλλο Μαροκινό στις 23/2. Το σενάριο μοιάζει ίδιο. Επέστρεφε στο σπίτι του στις 11.30 το βράδυ. Περνούσε από τον πεζόδρομο της οδού Νταλιάνη, ένα σημείο με καφετέριες, μπαρ και νυχτερινή ζωή. Εκεί, μια ομάδα περίπου 10 νεαρών του έφραξε τον δρόμο και του επιτέθηκε. Ο κόσμος όμως που βγήκε από τα γύρω μαγαζιά ανάγκασε τη ρατσιστική συμμορία να τραπεί σε φυγή.
“Nαρίτης είσαι;”
Ο Βασίλης είναι 21 ετών. Φοιτητής. Στις 2 Απριλίου βρισκόταν στην οδό Αποκορώνου στο κέντρο των Χανίων. Ετυχε να περνάει μπροστά από μια καφετέρια όπου κάθονταν μέλη της Χρυσής Αυγής. «Φορούσαν μπλουζάκια με ελληνικές σημαίες, Τούρκος καλός μόνο νεκρός κτλ. Ξαφνικά μου έκλεισαν τον δρόμο», λέει στην «Εφ.Συν.». Και κάπως έτσι οι χρυσαυγίτες άρχισαν να τον προπηλακίζουν και να του ζητούν την πολιτική ταυτότητα. «“Ναρίτης είσαι”; με ρωτούσαν. Αλλά εγώ δεν έδωσα σημασία κι έφυγα γρήγορα», αφηγείται ο Βασίλης και το περιστατικό που έζησε δεν του φαίνεται σπάνιο. «Σταματούν συχνά φίλους μου στον δρόμο και συνήθως οι χρυσαυγίτες είναι πιτσιρίκια. Δυστυχώς η Χρυσή Αυγή έχει γίνει μόδα».
Η «συνάντηση» όμως με τον Βασίλη φαίνεται ότι έχει ανοίξει την όρεξη των μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, κατευθύνονται στην πλατεία της Αγοράς. Εκεί πετυχαίνουν τρεις μετανάστες. Δύο από το Μαρόκο κι έναν από την Αλβανία. Τους γρονθοκοπούν κι έπειτα παίρνουν τον δρόμο για το Παλιό Λιμάνι.
Επεισόδια στο Παλιό Λιμάνι
Εκεί συναντούν μέλη του αντιφασιστικού κινήματος με τα οποία πιάνονται στα χέρια. Τα επεισόδια διαδραματίζονται μπροστά από μια καφετέρια. «Ετυχε να βρίσκομαι στο λιμάνι κάνοντας βόλτα. Οταν πλησίασα είδα κάποιους ανθρώπους, για τους οποίους διαπίστωσα ότι ήταν στελέχη της Χρυσής Αυγής, να βρίσκονται στο επίκεντρο των επεισοδίων», δηλώνει ο καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος στην ιστοσελίδα tokaravani.gr. «Είδα να χτυπούν κάποιον. Είδα να σηκώνουν μια καρέκλα και να τον χτυπούν μ’ αυτήν. Εχω την εντύπωση ότι ήταν ο σερβιτόρος που είχε βγει έξω για να προστατέψει το μαγαζί του. Τραυματίστηκε στο κεφάλι, στα πλευρά, στον ώμο, κούτσαινε έντονα αργότερα, αλλά ήταν χαρούμενος που βγήκε ζωντανός από μια σύγκρουση», αναφέρει. Τελικά τα επεισόδια συνεχίζονται και η κορύφωσή τους έρχεται με την πτώση του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Στέλιου Βλαμάκη, στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάκαλο «η αστυνομία έπρεπε να πείσει τους ανθρώπους αυτούς της Χρυσής Αυγής να πάνε μαζί της. Ομολογώ ότι ήταν η πρώτη φορά που διαπίστωσα ότι η αστυνομία πρέπει να πείσει κάποιον να πάει μαζί της, όταν έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ανώμαλη κατάσταση».
«Φτάνω στις Αλυσίδες (Παλιό Λιμάνι) όταν έχει ολοκληρωθεί κάθε συμβάν σύγκρουσης. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι αιμόφυρτα και έχει καταφτάσει η αστυνομία και το λιμενικό», διηγείται στην «Εφ.Συν.» η εκπαιδευτικός Μαργαρίτα Παπαμηνά, εκλεγμένη στο Δ.Σ. του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ. «Ο κ. Βλαμάκης ήταν στο περιπολικό ως συλληφθείς. Μόλις με είδε βγήκε από το αυτοκίνητο, άρχισε να με βρίζει και ζήτησε να με συλλάβουν». Οταν η κ. Παπαμηνά κλήθηκε στην αστυνομία να καταθέσει, της ανακοινώθηκε ότι της έχει γίνει μήνυση από το (πρώην σήμερα) στέλεχος της Χρυσής Αυγής, για υποκίνηση πλήθους εναντίον τους. «Ο πρώτος λόγος που με στοχοποίησε είναι ότι είμαι μέλος της αντιρατσιστικής κίνησης ΚΕΕΡΦΑ. Ο δεύτερος είναι ότι είμαι εκπαιδευτικός. Με τον σύλλογο δασκάλων-καθηγητών και την ΕΛΜΕ έχουμε δώσει μάχες για την ιθαγένεια και τη δημόσια παιδεία», τονίζει. Το δεύτερο πρόσωπο που δέχτηκε μήνυση είναι ο σερβιτόρος(!). Τρίτο πρόσωπο, η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου.
“Οι αστυνομικοί γελούσαν”
«Θα μπορούσα να είμαι παρών στα γεγονότα, αλλά δεν ήμουν. Ο λόγος που με στοχοποίησαν είναι ότι έχω ξεκάθαρη θέση ως δημοσιογράφος εναντίον της ρατσιστικής βίας και των δολοφονικών επιθέσεων», μας λέει εκείνη. «Σε μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο δέχτηκα χυδαιότατη επίθεση. Μου έλεγαν ότι θα με δείρουν, ότι θα μου βγάλουν τις μασέλες, ενώ οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες απλά γελούσαν», αναφέρει η κ. Πολύζου.
Μετά την κορύφωση και την πτώση στη θάλασσα οι επιθέσεις εντείνονται. Στις 10 Απριλίου τα ξημερώματα δύο αυτοκίνητα ακολουθούν μετανάστη από το Μαρόκο στην περιοχή της Χαλέπας. Τον χτυπούν. Ο Μαροκινός μένει δυο μέρες στο νοσοκομείο κι έπειτα η αστυνομία τον συλλαμβάνει επειδή δεν έχει χαρτιά. Τις τελευταίες μέρες ένας Ρουμάνος δέχεται επίθεση και πάλι στη Χαλέπα κι ένας νεαρός μετανάστης αραβικής καταγωγής στη Σπλάντζια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου