Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

roz karta: Κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα ο ρατσισμός και ο ναζισμό...

roz karta: Κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα ο ρατσισμός και ο ναζισμό...: Η « Εφ.Συν. », στο πλαίσιο του «Alter Summit», συνάντησε τους εκπροσώπους της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας, χωρών που, όπως
Η «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο του «Alter Summit», συνάντησε τους εκπροσώπους της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας, χωρών που, όπως και η Ελλάδα, έχουν πληγωθεί από τη ρητορική του μίσους και τη ρατσιστική βία.

Με μια κάπως «εναλλακτική» οργάνωση, το εναλλακτικό διήμερο μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου αλλά και εξαιρετικές εισηγήσεις από εκπροσώπους ευρωπαϊκών χωρών για το κοινό πρόβλημα των ναζιστικών και ρατσιστικών φαινομένων στις χώρες τους. Η «Εφ.Συν.» συνάντησε τους εκπροσώπους της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας, χωρών που, όπως και η Ελλάδα, έχουν πληγωθεί από τη ρητορική του μίσους και τη ρατσιστική βία.

ΜΑΤΙΑΣ ΜΕΝΙΚ (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)
«Βασικός στόχος των ακροδεξιών είναι ο πληθυσμός των Ρομά»
«Οι πολιτικές που εφαρμόζονται μπορεί να διαφoροποιούνται από χώρα σε χώρα, αλλά ένα πράγμα είναι πολύ σαφές. Οταν σε μια κοινωνία υπάρχει φτώχεια, όταν ο κόσμος υποφέρει, οι ακροδεξιοί προσπαθούν να βρουν μια εύκολη απάντηση σχετικά με αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι ορατά σε πολλές χώρες. Και οι πολίτες, όπως και στη χώρα σας για παράδειγμα, αναζητούν εύκολες απαντήσεις και πιασάρικες λέξεις, τις οποίες οι ακροδεξιοί κλέβουν από την Αριστερά. Τις κλέβουν από τους κοινωνικούς αγώνες και από τη θεωρία της Αριστεράς και κάνουν ένα μείγμα. Αρα η Αριστερά οδηγείται στην πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσει στον κόσμο ότι κάτω από την επιφάνεια δεν υπάρχει αλήθεια, ή τουλάχιστον ότι υπάρχει η μισή αλήθεια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ματίας Μπένικ, οικονομολόγος και μέλος της οργάνωσης ATTAC Ουγγαρίας.
«Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διείσδυση του φασισμού στην κοινωνία όσο στην Ουγγαρία. Το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ έχει παρεισφρήσει στην καρδιά, το μυαλό και τις σελίδες του facebook των νέων της Ουγγαρίας. Στις εκλογές του 2010 πήρε 17% και διαρκώς αυξάνει τη δύναμή του, αποτελώντας το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα», μας μεταφέρει και επισημαίνει ότι «στην Ουγγαρία ο βασικός στόχος των ακροδεξιών είναι ο πληθυσμός των Ρομά.
Ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας δεν είναι τόσο μεγάλος. Η Ουγγαρία είναι απλώς ένας πρώτος σταθμός για τους μετανάστες, οι οποίοι έρχονται και στη συνέχεια μετακινούνται σε άλλες χώρες. Αρα στη χώρα μας οι βασικοί στόχοι είναι οι Ρομά και βέβαια οι Εβραίοι. Και η κατάσταση δεν είναι εύκολη διότι τα μίντια ελέγχονται από τη δεξιά κυβέρνηση του Φιντές, η οποία στο παρασκήνιο συνεργάζεται με το Γιόμπικ».
«Αυτό που βλέπουμε πολύ καθαρά από την εμπειρία της Ουγγαρίας είναι ότι εάν η Αριστερά δεν είναι ενωμένη, η άνοδος του φασισμού μπορεί να συμβεί παντού. Οσον αφορά την Ελλάδα, όλα τα αριστερά κινήματα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν και να προχωρήσουν μαζί ούτως ώστε να βοηθήσουν την πλειοψηφία του κόσμου να συνειδητοποιήσει πως ο ακροδεξιός λόγος είναι εντελώς λάθος και ότι δεν είναι η αλήθεια», λέει και τονίζει ότι «αυτοί οι ακροδεξιοί θα μπορούσαν να πάρουν την εξουσία και να δούμε το ίδιο που συνέβη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα πρόκειται για μια νέα τραγωδία για την ανθρωπότητα. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Πρέπει να απαγορευτούν αυτές οι απάνθρωπες οργανώσεις» .
Στην εισήγησή του ο Μπένικ περιέγραψε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Ρωσία και τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Βουλγαρία, άφησε ένα ιδεολογικό κενό, το οποίο έσπευσαν να καλύψουν οι ρατσιστικές ιδέες. Το φαινόμενο του φασισμού είναι πολύ έντονο σ” αυτές τις χώρες και ενισχύεται από τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που εφαρμόζουν οι αυταρχικές τους κυβερνήσεις. Ανάλογες είναι και οι περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ στη Σλοβενία και την Τσεχία, σύμφωνα με τον Μπένικ, το φαινόμενο δεν είναι τόσο ορατό.
ΓΙΑΝ ΚΑΒΑΝ (ΤΣΕΧΙΑ)
«Ειμαστε αντιμέτωποι με τη φυλετική βία και τη φτώχεια»
Ο Τσέχος ομιλητής Γιαν Καβάν, δήλωσε 99% σύμφωνος με τον Μ. Μπένικ. Στο μόνο σημείο που είχε… αντιρρήσεις ήταν στην αναφορά για την Τσεχία και ειδικά για το ότι εκεί δεν είναι ακόμα ορατές οι επιπτώσεις της ναζιστικής βίας. Ξεκίνησε με αναφορές στο 1989 και την άνοδο του εθνικισμού, που μάλιστα έγινε κεντρικό στοιχείο στην πορεία συγκρότησης των κρατών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ ακόμα και με συνταγματικό αποκλεισμό εθνικών μειονοτήτων.
«Η δεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας αποτελεί ένα ακραίο δείγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι οι δραματικές περικοπές δεν προστατεύουν καμιά χώρα από τη διασπορά της οικονομικής κρίσης και οδηγούν σε βαθιά ύφεση, η τσέχικη κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς μέτρα που οδηγούν στη φτώχεια και την ανεργία. Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται τα χαμηλά εισοδήματα και οι συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή όμως η Τσεχία, το πιο κοσμικό κράτος της Ευρώπης, αποζημίωσε με 134 εκατ. τσεχικές κορόνες την Καθολική Εκκλησία για δήθεν περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς».
Μας πληροφόρησε για τη γνώμη του νεοφιλελεύθερου Τσέχου προέδρου, ο οποίος θεωρεί ότι είναι λάθος πολιτική να δουλεύουν οι Τσέχοι «για να μπορούν οι Ελληνες να αράζουν για ηλιοθεραπεία πίνοντας ούζο» και ότι «η ψήφος στην Αριστερά οδηγεί στην ελληνικού τύπου πτώχευση που προκάλεσε η διαφθορά και η σπατάλη». Αυτές οι δηλώσεις, συνέχισε ο ομιλητής, και οι πολιτικές που στηρίζονται κυρίως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ενθαρρύνουν την άνοδο του εθνικισμού, την απόρριψη των αλλοδαπών και τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής. «Κάποιοι αφελείς συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι αυτά θα βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας. Ομως τα νοσοκομεία ή η οικοδομή θα κατέρρεαν στην Τσεχία αν δεν υπήρχαν τα φτηνά εργατικά χέρια από τις πιο φτωχές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι σκουρόχρωμοι μετανάστες που είναι υπό διωγμόν δεν απασχολούνται ποτέ σε θέσεις εργασίας του τσέχικου κράτους».
Μίλησε για τους Ρομά που πρώτοι έχασαν τις δουλειές τους και αναφέρθηκε στις ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον τους, παρατηρώντας ότι οφείλονται στη διαφορετική τους εμφάνιση, ίσως όμως και επειδή είναι ένας καθρέφτης του μέλλοντος του κάθε Τσέχου εργαζόμενου που βαθμιαία εξαθλιώνεται. Το παρουσίασε σαν είναι ένα είδος αυτοάμυνας, που δεν είναι άλλο από τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία μιας «λευκής» πλειοψηφίας. Για παράδειγμα, είπε, μια γυναίκα Ρομά γέννησε πεντάδυμα και αμέσως χωρίς λόγο έγινε στόχος ρατσιστικών επιθέσεων – «είναι τεμπέληδες και γεννάνε πολλά παιδιά για να τους παρέχονται κοινωνικές υπηρεσίες». Γερμανοί απαγωγείς έκλεψαν το μωρό μιας Ρομά και μέχρι να βρεθεί όλοι έλεγαν ότι το έκανε επίτηδες η ίδια για χρήματα. Εναν χρόνο πριν, υποστηρικτές της άκρας δεξιάς πέταξαν μολότοφ σε ένα σπίτι Ρομά και ένα δίχρονο κοριτσάκι κάηκε σχεδόν μέχρι θανάτου. Σύνθημά τους: «Τσιγγάνοι σε θαλάμους αερίων».
«Η φυλετική αυτή βία οδήγησε σε πολλούς τραυματισμούς αλλά και σε θανάτους. Οταν η κυβέρνηση μειώνει τις παροχές ακόμα και στους ανέργους, η βία θα είναι αυξανόμενη. Η απογοήτευση και ο θυμός των λαών διοχετεύεται σε φανταστικούς εχθρούς. Τα περισσότερα μέλη αυτών των ακροδεξιών ομάδων (το 65%) είναι νέοι μεταξύ 13 και 18 ετών και πάντως κάτω από 25. Το μορφωτικό τους επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και πάνω από το 60% δεν έχουν τελειώσει το λύκειο. Ο θυμός τους τροφοδοτείται από τη διαφθορά και τη δυσπιστία, από τις πολιτικές και τις οικονομικές μαφίες, ενώ καθοδηγούνται από ιδεολογικές παραδοχές τύπου Μπρέιβικ».
Το επιμύθιό του: «Η δημοκρατία είναι υπό πολιορκία και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα επικρατήσει. Οι ακραίες μορφές εθνικισμού, ο δεξιός λαϊκισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και οι αναδυόμενες νεοναζιστικές τάσεις πρέπει αποφασιστικά να εμποδιστούν από την Ευρωπαϊκή Αριστερά πριν να είναι πολύ αργά. Να σχηματίσουμε ένα ενωμένο μέτωπο αντίστασης ενάντια στην εξουσία των νεοφιλελεύθερων οικονομικών ολιγαρχιών που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την ακροδεξιά η οποία τρέφεται με τα κοινωνικά προβλήματα. Η Δεξιά έχει σφετεριστεί την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης από εμάς. Πρέπει να πάρουμε την Ευρώπη πίσω και να τη μετατρέψουμε σε μια πραγματικά δημοκρατική, οικολογικά υπεύθυνη και ιδιαίτερα κοινωνικά δίκαιη οντότητα».
 ΒΑΛΤΕΡ ΜΠΑΙΕΡ (ΑΥΣΤΡΙΑ)
«Η ακροδεξιά ατζέντα έχει εισχωρήσει στην καρδιά της κοινωνίας»
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι άγριες, πολεμοχαρείς, τρομοκρατικές συμμορίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από την επιφάνεια βρίσκονται οι ακροδεξιές απόψεις και η ακροδεξιά ατζέντα που έχει εισχωρήσει στην καρδιά της κοινωνίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής και συντονιστής του εναλλακτικού think tank «Transform», Βάλτερ Μπάιερ, και τονίζει ότι «κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται αποδεκτοί στη βάση της κουλτούρας του εθνικισμού. Νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, όπως ότι ανήκουν στο έθνος, ανακαλύπτοντας διαφορές με τους ξένους. Άρα νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που προκαλείται από το έλλειμμα προοπτικής και προσανατολισμού, το οποίο συνδέεται και με το ότι υπάρχει οργή. Εχει, λοιπόν, να κάνει με την οργή, με αυτή την ψευδαίσθηση και με την έλλειψη προοπτικής».
Σύμφωνα με τον Μπάιερ, «εάν υπάρχουν ζωντανά δίκτυα επικοινωνίας, κοινότητες και κέντρα πολιτισμού στις φτωχές γειτονιές, όπου οι άνθρωποι μαζεύονται, ζουν μαζί και είναι ανθρώπινοι, τότε η πτώση του νεοναζισμού θα γίνει εφικτή». Ενώ συμπληρώνει ότι σε επίπεδο κράτους, τα νεοναζιστικά μορφώματα πρέπει να απαγορευτούν. «Ο ρατσισμός δεν είναι απλώς μια συμπεριφορά, είναι έγκλημα. Αυτές είναι εγκληματικές συμμορίες και διαπράττουν εγκλήματα. Είναι θέμα του κράτους να πει ότι εδώ υπάρχει ένα όριο, μια κόκκινη γραμμή, που αν την περάσεις δεν επιστρέφεις στο πολιτικό σύστημα. Ενα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία θέση στο Κοινοβούλιο μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ο νόμος δείχνει τι είναι καλό ή κακό, αποδεκτό ή μη αποδεκτό. Ο ναζισμός δεν πρέπει να είναι αποδεκτός», καταλήγει.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου