Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Όλοι μαζί, στον Άγιο Παντελεήμονα – Σάββατο 26 Οκτώβρη!


Του Τάκη Γιαννόπουλου
Το Σάββατο 26 Οκτώβρη οργανώνεται μια πολύ σημαντική αντιφασιστική διαδήλωση. Με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας στις 12.00 μμ η πορεία θα πάει στον Α. Παντελεήμονα και θα μείνει εκεί με σειρά μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων πάνω στην πλατεία.
Διαδήλωση και εκδηλώσεις πάνω στην πλατεία από το αντιφασιστικό κίνημα ή την αριστερά έχουν να γίνουν από το μακρινό 2009-10!
Η Χρυσή Αυγή αξιοποιώντας τα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής (υποβάθμιση-ανεργία-εγκληματικότητα-φτώχεια) έσπειρε το ρατσιστικό της δηλητήριο στη γειτονιά και έπεισε μερίδα των κατοίκων ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες.
Αξιοποίησε επίσης και τα λάθη και τις ανεπάρκειες των ηγεσιών της Αριστεράς που αδράνησαν και επέτρεψαν στους νεοφασίστες να μετατρέψουν την γειτονιά του Α. Παντελεήμονα και της πλατείας Αττικής σε άβατο.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι άτομα σαν το Λαγό ή τον Χρήστο Ρήγα που είναι μπράβοι και πουλούν προστασία σε μαγαζιά της περιοχής ή τον Μιχαλολιάκο που είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τη Ζαρούλια του ροζ ξενοδοχείου New Dream στην πλατεία Αττικής, ανέλαβαν να «αναβαθμίσουν» την κατάσταση.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: 3 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο ο Μιχαλολιάκος πήγε ελάχιστες φορές και ο αντικαταστάτης του Γ. Βουλδής καμία! Η μόνη τους συνεισφορά ήταν ο ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Τα προβλήματα της περιοχής λίμναζαν ακόμα και όταν οι μετανάστες φοβόντουσαν να κυκλοφορήσουν στην πλατεία. Τα προβλήματα, σε αντίθεση με τους Ναζί, δεν κάνουν ρατσιστικούς διαχωρισμούς. Χτυπούν εξίσου και τους έλληνες και τους ξένους. Η περιοχή συνέχισε να είναι χωρίς πράσινο, χώρους αναψυχής και πολιτισμού.
Οι Χρυσαυγίτες κυνήγησαν τους μετανάστες αλλά δεν άγγιξαν τις μεικτές μαφίες Ελλήνων και ξένων που ελέγχουν τους οίκους ανοχής και τα ύποπτα μπαρ της περιοχής κάτω από το υποτίθεται άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας. Φρόντισαν να κλείσει ακόμα και η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής.
Χρειάστηκε να υπάρξει Έλληνας νεκρός –ο Π. Φύσσας– για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση. Ακόμα και ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής άρχισαν να προβληματίζονται για τον αληθινό χαρακτήρα του κόμματος που πλασάρονταν σαν αντισυστημικό και απλά εθνικιστικό.
Ο Δήμος Αθήνας εδέησε μετά από 3 χρόνια να πάρει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο στις 10/10 για ανάπλαση της περιοχής και άνοιγμα της παιδικής χαράς της πλατείας του Α. Παντελεήμονα! Η υλοποίηση αυτής της απόφασης δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του Καμίνη του πιο πιστού υπηρέτη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που εφαρμόζουν ευλαβικά τις τροϊκανές μνημονιακές πολιτικές. Οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με όσους αντιστέκονται πραγματικά και όχι υποκριτικά στο μνημόνιο πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Αυτός είναι ο στόχος της πορείας στις 26/10. Όχι να αντιπαρατεθεί με τους κατοίκους. Αλλά να τους ενώσει  σ’ ένα κοινό αγώνα. Να απομονώσει τους Ναζί και τους επαγγελματίες αγανακτισμένους τύπου Σκορδέλη ή Πιπίκιου που θέλουν να μας βάλουν να τσακωνόμαστε Έλληνες και ξένοι ώστε να βγαίνει λάδι η κυβέρνηση, ο δήμαρχος και η Τρόϊκα.
Δεν στοχεύουμε σε μια πορεία χωρίς τη γειτονιά αλλά με τη γειτονιά. Να μπορούν να συμμετέχουν οικογένειες χωρίς φόβο. Να ανταλλαγούν απόψεις. Να γνωριστούμε. Να γίνει η αρχή για μια άλλη πλατεία. Χωρίς φόβο και μίσος. Χωρίς σβάστικες στους τοίχους και στα μυαλά. Για να συνεχίσουμε και μετά την πορεία το χτίσιμο μιας πραγματικής επιτροπής κατοίκων που θα διεκδικεί και θα παλεύει για τα προβλήματά μας. Μέσα από δημοκρατικές λειτουργίες και με κλειστή την πόρτα στον ρατσισμό.
Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ούτε είναι απλός και εύκολος. Αν κάτι έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΧΑ εξακολουθεί να απολαμβάνει σημαντικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ήταν ότι ο κόσμος δεν ξεμπλέκει εύκολα από την χρυσαυγίτικη προπαγάνδα χρόνων. Πολλοί φοβούνται ακόμα να εκτεθούν σε αντιφασιστικές πορείες. Και ένα κομμάτι της Αριστεράς επιμένει –ακόμα και μετά τα όσα έχουν συμβεί– να καταλάβει τη σημασία της ενότητας και της κοινής δράσης!
Αυτά είναι εμπόδια που θα τα αντιμετωπίσουμε και στον Α. Παντελεήμονα. Θέλει επιμονή και υπομονή για να τα ξεπεράσουμε.
Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών, πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά που οργανώνει την πορεία μαζί με τοπικές συλλογικότητες και κοινότητες μεταναστών της περιοχής στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ενότητας καθώς στις γραμμές του συμμετέχουν αγωνιστές οργανωμένοι και ανένταχτοι σχεδόν από όλο το φάσμα της  Αριστεράς – πλην του ΚΚΕ. Συμμετέχει ακόμα ένα σημαντικό τμήμα του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου που έχει βγάλει συμπεράσματα από τα αδιέξοδα των μπάχαλων και της τυφλής βίας.
Στα σχέδια του είναι η συστηματική και διαρκής αντιφασιστική εκστρατεία και ο καλύτερος συντονισμός και οργάνωση του αντιφασιστικού κινήματος. 
Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ. Μια σειρά αντιφασιστικά φεστιβάλ είχαν επιτυχία (πχ στην Καλαμάτα). Αυτές τις μέρες τα συντονιστκά και οι αντιφασιστικές  επιτροπές αυξάνονται και διευρύνονται. Υπήρχαν ήδη πάνω από 15 αντιφασιστικές επιτροπές σε Αθήνα και Πειραιά.  Τώρα δημιουργήθηκε πρωτοβουλία με στόχο αντιφασιστική επιτροπή σε Πατήσια και Λαμπρινή. Κάτι ανάλογο γίνεται και στη Νέα Ιωνία. Φτιάχτηκε αντιφασιστικό συντονιστικό σε Κερατσίνι-Πέραμα-Δραπετσώνα ενώ αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται στο Περιστέρι στις 17/10. Και εκτός  Αθήνας γίνεται σύσκεψη στο Βόλο στις 19/10 για τη δημιουργία αντιφασιστικού συντονισμού σε όλη τη Θεσσαλία.
Η Χρυσή Αυγή είναι στριμωγμένη και «ζαλισμένη», στην γωνία. Το κίνημα –και μόνο αυτό– μπορεί  να την διαλύσει και να την κάνει παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου