Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Λογοκρισία στο fb επειδή είσαι αντιφασίστας…

Οι δημόσιες δηλώσεις κατά του φασισμού και του ρατσισμού που κάνουν κατά καιρούς  τα social media δεν συνάδουν με την πολιτική τους, καθώς πολλές φορές αποτελούν ένα ακόμα σύμμαχο των φασιστών/νεοναζιστών, φιμώνοντας ή απενεργοποιώντας λογαριασμούς αντιφασιστών που φροντίζουν να ενημερώνουν τον κόσμο για τις δράσεις κατά κάθε μορφής φασισμού και ρατσισμού. 
Μια πρόσφατη περίπτωση είναι ενός φίλου από το facebook που του επιβλήθηκε “τιμωρία” από τους διαχειριστές του, για την δημοσίευση μιας αντιφασιστικής φωτογραφίας.
Η ποινή του ήταν 24ώρη “σιωπή” που του ανακοινώθηκε με το παρακάτω μήνυμα :
Η δυνατότητα δημοσίευσης έχει μπλοκαριστεί προσωρινά στο λογαριασμό σας
Αυτή είναι η δεύτερη προειδοποίηση που σας στέλνουμε, οπότε δεν θα μπορείτε να δημοσιεύσετε τίποτα στο Facebook για 24 ώρες.
Προσοχή: Αν συνεχίσετε να δημοσιεύετε πράγματα που παραβιάζουν τους όρους μας, ίσως κλείσουμε οριστικά το λογαριασμό σας.

Η φωτογραφία που έγινε αιτία και του επιβλήθηκε η σιωπή και παραβιάζει τους όρους του facebook είναι αυτή :
302852_341586925944157_2010993285_n

Φυσικά για αυτούς που βρίσκονται πολύ καιρό στο χώρο των social media και είναι γνώστες του ακήρυχτου πολέμου που υπάρχει μέσα σε αυτά, δεν τους προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση. Γιατί είναι εν γνώση τους, πολλές από τις απόπειρες που κάνουν είτε αστυνομικοί/ ασφαλίτες, είτε φασίστες να μπουν μέσα στον χώρο εκείνο των social media που υπάρχει ο αντιφασιστικός και αντιεξουσιαστικός χώρος. Σκοπός τους είναι να γνωρίσουν τα  άτομα αυτά. Αυτό το πετυχαίνουν με δύο τρόπους ; Είτε μπλοκάροντας και “ρίχνοντας” τους λογαριασμούς τους στον ψηφιακό κόσμο, είτε στοχοποιώντας τους στον πραγματικό με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας ή της ελευθερίας τους. 
Σε όλο αυτό το παιχνίδι (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) βρίσκουν αρωγή από το ίδιο το σύστημα και τις αναφορές που μπορεί να κάνει ο ένας χρήστης στον άλλο. Έχουμε γίνει μάρτυρες ομαδικών αναφορών από φασίστες με σκοπό την πτώση προφίλ στο fb και συχνά υπάρχουν ομαδικές “εκκαθαρίσεις” προφίλ ατόμων που ανήκουν στον αντιφασιστικό αγώνα και δεν διστάζουν να το δηλώσουν δημόσια.
Το συγκεκριμένο social media φυσικά θα το αρνηθεί και θα προβάλει τις επιλογές που δίνει στο σύστημα αναφορών του και θα επικαλεστεί το φόρτο εργασίας και τον μεγάλο όγκο δεδομένων για την αξιολόγηση της κάθε μιας αναφοράς αλλά το σίγουρο είναι πως θα ξαναγίνουμε μάρτυρες της ιστορίας που αναφέρθηκε πιο πάνω και τους φασίστες χαρούμενους που πέτυχαν το σκοπό τους.
Φυσικά κάποια από τα διαχειριστικά μέλη αυτού του blog, τα οποία διατηρούν προφίλ στο Facebook, έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά έχουν ”τιμωρηθεί” από τους  administrators είτε με σιωπή , είτε με κατάργηση του λογαριασμού τους.  Έχοντας λοιπόν βρεθεί στην ίδια θέση, αποφασίσαμε να δημοσιοποιούμε όσα περιστατικά τέτοιου είδους πέφτουν στην αντίληψή μας, εντάσσοντας στα στο ευρύτερο πεδίο ηλεκτρονικής λογοκρισίας -ενίοτε και φίμωσης-.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου