Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Βραβεύτηκε ταινία καταγράφοντας τις χυδαιότητες της Χρυσής Αυγής…



Aug 27, 2013
Ενα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, που παρακολουθεί από κοντά μέλη της Χ.Α. να βρίζουν χυδαία μετανάστες κατά την προεκλογική τους εκστρατεία στον Αγ. Παντελεήμονα, τους οποίους ονομάζουν «υπανθρώπους» και «μπαμπουίνους», άφησε με το στόμα ανοιχτό το…
κοινό τού Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγιεβο.
Το φεστιβάλ βράβευσε το Σάββατο το νεαρό σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γεωργούση για την ταινία του «The Cleaners», διπλωματική εργασία του κινηματογραφιστή για το έγκριτο National Film and Television School (Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Μεγάλης Βρετανίας).
Πριν από μερικούς μήνες ένα απόσπασμα από την ταινία του Γεωργούση προβλήθηκε από το Channel 4, και δημιούργησε σάλο δείχνοντας τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής Αλέκο Πλωμαρίτη κατά την προεκλογική περιοδεία του να λέει σε καφενείο του Αγ. Παντελεήμονα πως οι μετανάστες πρέπει να γίνουν σαπούνια (!). Μάλιστα, το υλικό αυτό προκάλεσε την επέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Παναγιώτας Φάκου, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση αδικημάτων «περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις».
Σε κάποια στιγμή του βίντεο ο χρυσαυγίτης υποψήφιος εμφανίζεται να λέει: «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους», προσθέτοντας πως θα κάνουν τους μετανάστες «σαπούνια», που όμως «δεν κάνουν για ανθρώπους, επειδή μπορεί να βγάλουμε καμιά καντήλα». «Θα τα ‘χουμε για τα αμάξια, για τα πεζοδρόμια…». Και συνεχίζουν, μιλώντας πάντα για τους ξένους: «…κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…», «Τα δόντια να πάρουμε…».
Σε μια άλλη σκηνή της ταινίας, ο Λύρης μπαίνει στα γραφεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου, χαιρετά ναζιστικά και λέει στους υπαλλήλους πως ο χαιρετισμός αυτός «είναι αρχαιοελληνικός».
Η ταινία «The Cleaners» έχει διάρκεια 37 λεπτά. Πριν από μερικές εβδομάδες προβλήθηκε στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας. Στο Σαράγιεβο απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από 2.500 ευρώ που προσφέρει το βαλκανικό Al Jazeera.
Στο σημείωμα που συνοδεύει την ταινία του, ο Γεωργούσης μιλά για το 7% που απέσπασε η Χ.Α. αναφέροντας πως «η δημόσια οργή βρήκε διέξοδο μέσα από το νεοναζιστικό αυτό κόμμα», το οποίο, μέσα από μια «πολιτική μίσους, αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας». Οι άνθρωποι αυτοί «είναι αδίστακτοι στην καταδίωξη των “ενόχων” για την ελληνική κατάντια. Χρειάζονται θύματα…».
Ο τίτλος άλλωστε της ταινίας είναι ενδεικτικός: «The Cleaners» είναι «Οι Καθαριστές».
Ο Κ. Γεωργούσης, μαθαίνουμε, έχει σπουδάσει κοινωνική και οπτική ανθρωπολογία και είναι εκπαιδευμένος στον κινηματογράφο παρατήρησης (observational cinema). Είχε ανέκαθεν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό εθνικοσοσιαλισμό.
Οπως ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Αυγή», όταν προσέγγισε αρχηγικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στα κεντρικά γραφεία τους, αυτοί απέρριψαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί του. Ετσι, απευθύνθηκε σε μέλη της Χ.Α στον Αγ. Παντελεήμονα.
«Πολλές φορές επαναλάμβαναν σε συζητήσεις μεταξύ τους ότι εγώ προέρχομαι από κάποιο κανάλι και τους εξηγούσα ότι είμαι τελειόφοιτος της Εθνικής Σχολή Κινηματογράφου της Μεγάλης Βρετανίας. Δεν τους ενδιέφερε και πολύ εκείνη την περίοδο, γιατί ήταν απολύτως υπερήφανοι γι’ αυτά που έλεγαν και έπρατταν. Ισως δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο καταδικαστέες μπορεί να είναι αυτές οι δηλώσεις ή ενέργειες, στο εξωτερικό κυρίως».
Παρ’ όλ’ αυτά αργότερα τον κατηγόρησαν για παράνομη κινηματογράφηση -γεγονός το οποίο ο Κ. Γεωργούσης διαψεύδει κατηγορηματικά, επικαλούμενος (βιντεοσκοπημένα) λόγια τους ότι θα είναι υπερήφανοι αυτές οι δηλώσεις τους να προβληθούν στο εξωτερικό και αλλού.
Η ταινία έχει προβληθεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παίχτηκε και σε ειδική ημερίδα στο μουσείο των Ες Ες στο Βερολίνο που ονομάζεται «Τοπογραφία του Τρόμου». Οι ξένοι εμφανίζονται έκπληκτοι μαθαίνοντας πως στην Ελλάδα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τέτοιου είδους απόψεις.
Το φθινόπωρο πιθανότατα θα δούμε την ταινία και στην Αθήνα, ίσως μάλιστα σε πιο εκτεταμένη βερσιόν. enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου